Оръжейни загадки

Съдържа интересни новини, съобщения и факти, представляващи интерес за членовете на форума

Оръжейни загадки

Мнениеот goro » Пон Апр 06, 2015 6:14 pm

http://www.znam.bg/com/action/showAppAr ... ectionID=1
Познай колко грешки са допуснати?
Аватар
goro
Site Admin

Re: Оръжейни загадки

Мнениеот tasco » Пон Апр 06, 2015 6:52 pm

За мен е непосилно да кажа с точност, но залагам на 9 ;-) :-).

По-важното е дали грешките са на писалия статията или на цитираните музеи.
Защото под всяка снимка е цитиран съответния музей. И ако надписите са взети от съответния музей ... би било много жалко. Ама много меко казано "жалко"!
Аватар
tasco

Мнениеот goro » Вто Апр 07, 2015 8:57 am

Само на няколко неща обърнете внимание- Смит и Уесън 1869 (няма нищо общо с него), Шаспото кръщават Арисака, за пръв чувам за пистолет Вагнер, Пийбоди Мартини, карабина Бердана 2 и Маузер 7,65 нямат нищо общо с това което е във витрината, пушка или шишане, Маузерът С-96 е с калибър 7,63 мм, а не 7,65 и т.н. Недопустимо е два сериозни музея да се излагат по този начин, защото подозирам че снимките и надписите под тях са предоставени от тези музеи. Още повече, че има и благодарствен надпис. Този портал на знанието в случая се е превърнал в портал на незнанието.
Аватар
goro
Site Admin

Мнениеот tasco » Вто Апр 07, 2015 10:51 am

Ако наистина надписите съвпадат с тези в музеите, което вероятно е така, не е ли редно да сигнализираме? В крайна сметка това е част от нашата дейност.
Готов съм да намеря контакт и да свърша тази работа, ако смятате, че е правилно.
Аватар
tasco

Мнениеот Markiz » Вто Апр 07, 2015 6:38 pm

Здравейте .На прима виста откривам 12 грешки ама този Вагнер то и Арисаката уникално . :oops:
Аватар
Markiz

Мнениеот goro » Сря Апр 08, 2015 6:56 am

tasco написа:Ако наистина надписите съвпадат с тези в музеите, което вероятно е така, не е ли редно да сигнализираме? В крайна сметка това е част от нашата дейност.
Готов съм да намеря контакт и да свърша тази работа, ако смятате, че е правилно.

Ами сигнализирай, ...Но дали знаят истинските отговори на загадките.... не съм сигурен.
Аватар
goro
Site Admin

Мнениеот tasco » Сря Апр 08, 2015 10:24 am

goro написа:... Ами сигнализирай, ...Но дали знаят истинските отговори на загадките.... не съм сигурен.

Като казах "да сигнализираме" имах предвид не само да бием камбаната :-). И да кажем "знаете ли, че грешите?" :-). Ами да подготвим ясно, конкретно и обосновано описание на грешките, което да им изпратим. Само така виждам смисъла в нашата дейност - да помагаме в запазване на историческите факти и сведения (културни, исторически, военни...).
За съжаление аз не мога да направя това описание. Жоро, ако имаш възможност и желание, може да го подготвиш. Аз ще намеря контакт с музеите и ще го предам. Може би е добре и до сайта да се изпрати. Как мислите?
Аватар
tasco

Назад към Любопитна информация