от goro » Пон Авг 06, 2012 6:43 am
За голямо съжаление, случаят с нараняванията е изключително неприятен. Той е вследствие на многото проблеми, които не успя да реши закона, а напротив- задълбочи ги. Това са проблемите по използването на оръжия във възстановките. Когато заседаваше работната група в парламента, аз изложих позиция, в която посочих, че с новите текстове в закона се монополизира правото на Бояна-филм да осигурява "обезопасени" оръжия за културни цели. Ако всеки участник притежава собствено оръжие за възстановки, то ще бъде поддържано и неговата техническа изправност ще бъде на по-високо ниво. Участникът ще има необходимите навици и умения да го ползва. Всяка най-малка техническа неизправност ще бъде грижа на собственика да бъде отстранена. Когато се пишеше наредбата за обезопасяване на оръжията, нашите предложения нямаха нищо общо с този ред за пробиване, заваряване на неподвижни буфери, промяна на изхвъргачи и т.н. Този ред не проработи. Тук стои още един проблем- възможностите за производство и използване на копия на оръжия. Какво лошо има в това Арсенал да направи точни копия на "Крнки" и Бердани" с патронници за халосни патрони. Те ще бъдат професионално изработени и няма да има никакъв проблем при използването им. Вярвам, че ако се сложи една нормална цена всеки желаещ да участва във възстановка, би си закупил такава пушка, а не да обикаля по борси и стругари за да търси части и да възстанови едно опасно за стрелба оръжие на годините неговия прадядо.
Друг проблем са боеприпасите. Сега халосните патрони се причисляват към категорията "боеприпаси". А каква е разликата между халосния и сигналния патрон? Никаква!
Ако читателят на тези редове, надникне в темата по обсъждането на новия закон, ще се увери в нашата правота.
Съвсем друг е проблема с дисциплината при използване на оръжията. Някои сигурно ще си спомнят преди години как беше "прострелян" тавана на механата в Копривщица. Нека да напомня и случая на хижа "Марциганица", където само щастлива случайност предотврати сериозно нараняване. А подножието на вр. Шипка още помни пистолетните изстрели на пияни участници във възстановката. И когато предложих отстраняването на такива хора от участие- превърнах се в техен враг. Сигурно всеки може да посочи още примери. Няма да споменавам имена за да не възникват излишни словестни водопади. Тук важното е всеки да осъзнае, че е необходима дисциплина. Никой не бива да си позволява своеволни действия, особено при използване на оръжия макар и с халосни патрони.
Не пиша тези редове за да обсъждам какво се е случило в Стара Загора, защото нито съм бил там, нито са ми известни фактите. Аз разсъждавам от принципна гледна точка върху проблемите, които са общи за всички организации. По тези въпроси, нашият Управителен съвет ще има заседание утре. Надявам се обсъжданията да имат резултат.