За сигурността на участници и зрители по време на мероприятия

Тази тема съдържа организационни въпроси, свързани със статута и дейността на съюза.

Модератори: goro, admin

Мнениеот zvezdi » Нед Юли 29, 2012 3:02 pm

Алкохол и оръжие са несъвместими. Дори и с халосни патрони, трябва дисциплина и внимание. ДА се поучим от този случай !
http://www.blitz.bg/news/article/148521
Аватар
zvezdi

За сигурността на участници и зрители по време на мероприяти

Мнениеот Markiz » Нед Юли 29, 2012 8:41 pm

Здравейте. По повод последния пост халосните боеприпаси имат опасна зона съответно пистолетен халосен 10(десет метра) и халосен за пушка 20(ДВАДЕСЕТ МЕТРА) това означава ,че на това разстояние може да има поражение от частици неизгорял барут и парченца от гилзата.Затова винаги казвам че оръжията НЕ трябва да се насочват към хора.
Аватар
Markiz

Мнениеот Опълченец » Нед Юли 29, 2012 9:09 pm

:evil: Звезди ти беше ли там та знаеш как е станало .Дай да си гледаме нашата кочинка :evil:
Опълченец

Мнениеот tasco » Нед Юли 29, 2012 9:22 pm

zvezdi написа:Алкохол и оръжие са несъвместими. Дори и с халосни патрони, трябва дисциплина и внимание. ДА се поучим от този случай ! ...

Много показателен случай. Надявам се, че нашите колеги и приятели са добре, но това е наистина много сериозен сигнал и показва с какво внимание трябва да се отнасяме към участието ни в подобни мероприятия.
Аватар
tasco

Мнениеот Меги » Нед Юли 29, 2012 10:23 pm

По принцип е така - несъвместими са. Но пък и Данчо е прав - не сме били там, не знаем какво точно е станало. Нека да оправим нашите си кривици първо, тогава да гледаме другите. Не мисля, че коментарите на този инцидент са за тази тема. Тя е за възстановката на Кадъ боаз. Моля администраторите да пуснат нова тема по въпроса, повдигнат от Звезди.
Изображение
Аватар
Меги

Мнениеот Parabellum » Пон Юли 30, 2012 5:49 pm

zvezdi написа:Алкохол и оръжие са несъвместими. Дори и с халосни патрони, трябва дисциплина и внимание. ДА се поучим от този случай !

Не ми е работа да правя сплетни по другите форуми, но Звезди ти вече прекали с изказването си за "алкохол". :evil:
В събота очи в очи ако идваш на Борсата в Търново ще ти обясня какво се случи и колко пострадаха и ще поискам твоето експертно заключение.
Parabellum

Мнениеот zvezdi » Вто Юли 31, 2012 9:32 am

Parabellum написа:
zvezdi написа:Алкохол и оръжие са несъвместими. Дори и с халосни патрони, трябва дисциплина и внимание. ДА се поучим от този случай !

Не ми е работа да правя сплетни по другите форуми, но Звезди ти вече прекали с изказването си за "алкохол". :evil:
В събота очи в очи ако идваш на Борсата в Търново ще ти обясня какво се случи и колко пострадаха и ще поискам твоето експертно заключение.

Казал съм: "Алкохол и оръжие са несъвместими"- потвърждавам го.
Казал съм че дори и с бутафорно оръжие трябва внимание и че са възможни сакатлъци. И линк съм пуснал към такъв. Ма нийде не съм казал, че старозагорци са употребили алкохол и сакатлъците се дължат именно на това.
Колегите ми знаят за какво иде реч и какво съм искал да кажа. Що не вземеш и ти да прочетеш цялата тема ?!
ПП. Август на Търнов нямало да има борса....
Аватар
zvezdi

Мнениеот brandmajor_1 » Вто Юли 31, 2012 8:59 pm

Звезди, май не схващаш какво искат да ти кажат колегите?
brandmajor_1

Мнениеот goro » Пон Авг 06, 2012 6:43 am

За голямо съжаление, случаят с нараняванията е изключително неприятен. Той е вследствие на многото проблеми, които не успя да реши закона, а напротив- задълбочи ги. Това са проблемите по използването на оръжия във възстановките. Когато заседаваше работната група в парламента, аз изложих позиция, в която посочих, че с новите текстове в закона се монополизира правото на Бояна-филм да осигурява "обезопасени" оръжия за културни цели. Ако всеки участник притежава собствено оръжие за възстановки, то ще бъде поддържано и неговата техническа изправност ще бъде на по-високо ниво. Участникът ще има необходимите навици и умения да го ползва. Всяка най-малка техническа неизправност ще бъде грижа на собственика да бъде отстранена. Когато се пишеше наредбата за обезопасяване на оръжията, нашите предложения нямаха нищо общо с този ред за пробиване, заваряване на неподвижни буфери, промяна на изхвъргачи и т.н. Този ред не проработи. Тук стои още един проблем- възможностите за производство и използване на копия на оръжия. Какво лошо има в това Арсенал да направи точни копия на "Крнки" и Бердани" с патронници за халосни патрони. Те ще бъдат професионално изработени и няма да има никакъв проблем при използването им. Вярвам, че ако се сложи една нормална цена всеки желаещ да участва във възстановка, би си закупил такава пушка, а не да обикаля по борси и стругари за да търси части и да възстанови едно опасно за стрелба оръжие на годините неговия прадядо.
Друг проблем са боеприпасите. Сега халосните патрони се причисляват към категорията "боеприпаси". А каква е разликата между халосния и сигналния патрон? Никаква!
Ако читателят на тези редове, надникне в темата по обсъждането на новия закон, ще се увери в нашата правота.
Съвсем друг е проблема с дисциплината при използване на оръжията. Някои сигурно ще си спомнят преди години как беше "прострелян" тавана на механата в Копривщица. Нека да напомня и случая на хижа "Марциганица", където само щастлива случайност предотврати сериозно нараняване. А подножието на вр. Шипка още помни пистолетните изстрели на пияни участници във възстановката. И когато предложих отстраняването на такива хора от участие- превърнах се в техен враг. Сигурно всеки може да посочи още примери. Няма да споменавам имена за да не възникват излишни словестни водопади. Тук важното е всеки да осъзнае, че е необходима дисциплина. Никой не бива да си позволява своеволни действия, особено при използване на оръжия макар и с халосни патрони.
Не пиша тези редове за да обсъждам какво се е случило в Стара Загора, защото нито съм бил там, нито са ми известни фактите. Аз разсъждавам от принципна гледна точка върху проблемите, които са общи за всички организации. По тези въпроси, нашият Управителен съвет ще има заседание утре. Надявам се обсъжданията да имат резултат.
Аватар
goro
Site Admin

Мнениеот Меги » Пон Авг 06, 2012 8:24 am

Точно така, Жоро, абсолютно те подкрепям за всичко, казано по-горе. Моето предложение и горещо желание, макар да не съм в УС, е да не бъдат допускани до участие във възстановка пияни и хора, чиито дрехи не отговарят на епохата. Мисля, че е крайно време да се действа по-строго, така се създава дисциплина. Не ме притеснява фактът, че сме малко и че така можело да останем още по-малко. По-добре малко и здрави, отколкото да ходим по болници, както ни пожела един "доброжелател".
Поддържам обаче мнението си, че това е тема за Кадъ Боаз, така че моля те да прехвърлиш тези мнения в специална тема.
Поздрави!
Изображение
Аватар
Меги

Re: За сигурността на участници и зрители по време на меропр

Мнениеот admin » Съб Авг 11, 2012 7:20 pm

Постовете до тук, бяха преместени от темата:
Българо-сръбски събор на Кадъ-Боаз
защото не бяха свързани със съдържанието й.
Аватар
admin
Site Admin

Назад към Организационни въпроси