Комитет "Крум Страшний"

Модератор: goro

Комитет "Крум Страшний"

Мнениеот xr100 » Сря Юни 18, 2008 2:20 pm

Изображение

Крепост ОВЕЧ - ехо от миналото!

”Цар Ивайло превзема крепостта Овеч-1277 г.”
Изображение
Аз бродя по тази земя на древни легенди пазител. Аз бродя по тази земя, аз войнът - безсмъртен бранител. Щом вечерта в нощите лунни танц заиграе с вятъра и в плам звездите срамежливо цвете оформят, аз разказвам истории приказни, чудни за моя град- древен, вечен и нов!
Изображение
За Овеч разказвам! За тази земя и за нейния горд народ. Слушайте, гледайте и помнете! В тъмата картини подреждам, за минало славно разказвам до днес- как градът построен на скалата сега в своето време, своя нова история с любов и достойнство пише, изгражда, реди. Аз - войнът бродя по тази земя и разказвам за славни битки, тайни каменни ходници, златна колесница и съкровища.
Слушайте люде, слушайте!
Изображение
Този град лежи върху хубава, но тясна поляна, между много скали и високи върхове, по които надясно като влизаш в града се простират надалеч гъсти лозя, а на ляво замък на висока и страшно голяма скала". Тъй го видя полякът Освйецим през лето 1636.
В основите на този замък са стъпили и нашите нозе, а страшната скала народа нарече Калето и тъй тя остана във вековете. Още през III век древните люде са обитавали това плато. А крепостта е построена когато жестоки варвари често нахлуват откъм север и застрашават нейната сигурност. Вдигането на тази твърдина тук не е случайно. Тя защитава пътищата, които преминават през дефилето на река Провадийска – от Евксински понт (Черно море) към вътрешността и от поречието на Истър (Дунав) на юг през сравнително ниските проходи на Балкана към Адрианопол и Константинопол.
Първото име на града дават византийците – Проват. Българите го наричат Овеч, а османските турци – Таш хисар (каменна крепост). На Овеч битуват траки, римляни, византийци, славяни, българи, турци. Крепостта помни времето на цар Петър II, на цар Калоян, движението начело с цар Ивайло, османското нашествие, Въстанието на царските синове Константин и Фружин, походът на краля на Полша и Унгария Владислав ІІІ Ягело.
Овечград е икономически, административен и военен център, седалище на митрополия.
.............
Изображение
Аз бродя по тази земя, аз войнът – безсмъртен пазител...
Отвесни скали като каменни щитове бранят могъщата крепост. Три са пътеките, водещи до нея – от изток подход, изсечен в скалите, затварян с три порти. Каменни стълби има от запад. Не е можел никой да убегне от погледа на страховитите войни, наблюдаващи от високата кула. Тежка двукрила порта спира нашествията от север. Дълъг дървен мост е свързвал Овеч с отсрешното плато. Още помня криволичещите по него каруци...
Щерни прорязват скалата и жадно събират вода от дъждове и снегове. Кладенецът, дълбок 79 метра, напоява жадни гърла. И до днес личат коловозите на старите овечки улици.
Орел се рее в небето, гледа и помни. Символ остана в наследство гордата птица...
След кончината на бележитият цар Иван Асен II, българското царство значително отслабва. Съседните държави бързо започват да разграбват България, която от първостепенна сила в Югоизточна Европа, се превръща в държава без почти никакво международно влияние. Българското царство изпада в икономическа криза. Страшна беда за населението са и набезите на татарите, които опустошават всичко след себе си и разграбват множество беззащитни български селища. Византийските императори гледат с алчно око на българското царство и неговият престол.
Това се случило по времето на византийския император Михаил VІІІ Палеолог и българският цар Константин Тих Асен.
....................


Изображение
Явил се тогава човек със силна воля , призван да бъде истински цар на България ,без да има царско потекло.
За произхода на Ивайло знаем твърде малко: той бил „от пастирски род", „живеел скромно и бедно" и „пасял свине срещу заплащане". Тези случайни бележки, промъкнали се в писанията на византийските хронисти свидетелствуват, че Ивайло принадлежал към най-унизените слоеве на народа ни, обречени да преживяват с цената на непрекъснат труд и унижения (Дали е било така, ние не знаем).
В едно вярваме, че родното място на народния цар, е някъде тук в тези земи – провадийските ридове. Не случайно по тези места Ивайло е имал най-верните си привърженици и тук е спечелил най-големите си победи. А народът го увековечава с песен, разказваща за подвизите му.
„Като прекарвал много време замислен и не предприемал нищо за свалянето на някаква власт, той често говорел едни и същи неща на другите селяни, разказвал им за някакви явявания на светии, които го подбуждали към бунт и към управление на народа… Той разказвал, че е близо определеното време за бунт…. Те се пръснали по страната и разпространявали името на Лахана, уж че му бил даден от Бога знак, като на бъдещ управител. Той се облякъл по-добре, наметнал връхна дреха, препасал меч, възседнал кон и смело се впуснал в дела, далеч по-големи от своите възможности."
Изображение
Това четем днес в хрониката на византийския хронист Георги Пахимер, -един от най-изтъкнатите и образовани византийски автори от края на ХІІІ и началото на ХІV век узнаваме още за всички победи на народния вожд срещу византийци и татари –грабители на българската земя. А единственото място , където е споменато истинското име на селския вожд, е една скромна приписка по Свърлижките листове с евангелски текстове .Документът е известен като Свърлижко евангелие от 1278 г.и днес се пази в Белградския музей.

Изображение
Така в лето 1277 Ивайло бива провъзгласен за цар от народа и се насочва към столицата Търновград.
" Лахана с всеки ден ставал все по-силен и мнозина се присъединявали към него, понеже мразели собствения си цар. Константин (Асен) се отправил на поход да се срещне с Лахана, който вече се подигравал с него. Наредил войските си и тръгнал с колесница... Лахана също идвал срещу него и още щом се появил, веднага го нападнал, победил го със сила и го заклал като жертвено животно... Лахана избил една част от войниците му, а с друга си послужил като със собствени. Той вече здраво държал в ръцете си страната, завладявал градове и не преставал да ги превзема, като бил провъзгласяван за владетел и цар. Такива били неговите дела и така с всеки изминат ден, той ставал все по-силен и успешно напредвал..." -узнаваме това пак от хрониката на Георги Пахимер.

В началото на лето 1278. Ивайло се изправя пред стените на Търнов. Неговите победи обезпокояват силно византийския император Михаил VIII Плалеолог и той започва да крои планове за отстраняването му. Михаил VІІІ оженва сина на Мицо - Иван (Йоан) за своята внучка Ирина и го провъзгласява за български цар под името Иван Асен III. След това го изпраща с византийска войска към България.
В същото време вдовицата на Константин Асен – царица Мария, силно разтревожена от настъпващите византийски войски, прави крачка към споразумение с Ивайло. Това се потвърждава от един текст пак на Георги Пахимер: “След като от двете страни били дадени клетвени обещания, тя (Мария) му отворила вратите. Когато го приела вътре, омъжила се за него и двамата заедно взели знаците на царското достойнство…”
Макар и обединена под властта на Ивайло, България е изправена пред тежки проблеми. Това са от една страна византийските войски, устремени към столицата, от друга – новото татарско нашествие, което най-вероятно е породено от интригите на византийската дипломация, а също така и измяната на Търновските боляри. Всичко това предопределя разгрома на Ивайло. Той е обсаден от татарите в крепостта Дръстър. Обсадата продължава няколко месеца. Възползвайки се от това, византийците извършват десант при Варна. Пълководецът Михаил Глава Тарханиот първо се насочва към Овеч, където най-вероятно е центърът на бунта.
За българският народен цар, за неговите подвизи и тези на византийците научаваме и от византийския придворен поет Мануил Фил, според чиято поема Михаил Глава дошъл до „Проват – град във вътрешността” и там срещу Лахана , „благородният” -„колеше и посичаше с меча си” и го „окъпа в кръвта на българите”....
След като успява да победи татарите при Дръстър, Ивайло отново се насочва към Търново, където вече болярите са коронясали за свой цар протежето на Михаил VIII Палеолог - Иван Асен III. Срещу цар Ивайло е изпратена голяма византийска войска.
Пахимер разказва: "Най-напред Ивайло се сблъскал с около 10 000 наши (византийски) войници, които идвали в помощ на обсадените и които водел протовестиарият Мурин, когато се разположил на лагер край Диавена (Девня). Лахана нападнал с малобройна войска, многобройната наша войска и на 17 (юли) влязъл в сражение с нея, победил я със сила и извършил голямо клане..." Месец по-късно срещу него била изпратена друга войска: "Лахана ги победил, а него (Априн) погубил. Тогава извършил много подвизи, понеже се сражавал самият (той) с безумна смелост..."
Изображение

xr100
Последна промяна xr100 на Чет Юни 19, 2008 9:03 pm, променена общо 1 път
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Сря Юни 18, 2008 7:54 pm

Освен да ти кажа "Шапка ти свалям за интересната информация". Другото би стояло в сянка. Схващам ти бързо намека. Има терен за изява, макара и сложен. Но ние не сме по простите неща. Ще бъде!!!!
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот nickinight » Сря Юни 18, 2008 10:05 pm

Христо ти си направо за Холивуд. Я какви сторибордове умееш да правиш. Готов сценарист си за там.
nickinight
 
Мнения: 135
Регистриран на: Пон Дек 10, 2007 12:11 am

Мнениеот xr100 » Сря Юни 18, 2008 10:11 pm

nickinight написа:Христо ти си направо за Холивуд. Я какви сторибордове умееш да правиш. Готов сценарист си за там.

БЛАГОДАРЯ!!! и ей чак Холивуд Хе-ХЕ !
Жив и здрав Братле! Поздрави!
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Чет Юни 19, 2008 3:17 pm

Едно време Жорж Ганчев се хвалеше, че е писал сценарии за Холивуд и нищо не показа на българска земя. Христо поне е показал много пъти какво може. А когато Холивуд стъпи на българска земя да снима за българската история... ето..има готовност.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Сигнала на Комитет "Крум Страшний"

Мнениеот xr100 » Чет Юни 19, 2008 8:24 pm

В друга тема посочих за символите на Комитет "Крум Страшний" и един от тях е сигнала на комитета!

Защо припознахме сигнала на 10 конен полк за наш сигнал.

Изображение

Древните българи са били конен народ; Конницата на кан Крум е всявала ужас у враговете ни; Шумен е люлката на конницата на третата Българска държава


• С указ №116 / 18.10. 1880г. на Негово Царско Височество Княза,четирите сотни на армейската конница се свеждат в един конен полк със седалище в Шумен.

Изображение
* За пояснение: Кония полк има ЩАНДАРТ а редактора на снимката е писал ЗНАМЕ за пояснение към тези, които се интересуват от темата
• С приказ №1 / 1.03.1881г.на командира на полка, съгласно предписание №4773 от 1880г. на Министерството на войната и указ №116 на Княза, полкът започва да функционира.

Изображение


• С указ №234 / 23.12.1883г. на Княза, полкът формира нов конен полк. За формирането се вземат 1 и 3 сотня и музикантския хор.Те са кадърът на новосформирания 1 конен полк. 1 полк остава прикомандирован към Шуменския конен полк до окончателното му сформиране, след което се предислоцира в София. Полкът в Шумен получава номерация 2 конен полк.
• След обявяване на Съединението на 06.09.1885г. полкът съпровожда Княза от Шумен до Пловдив. На практика той е полкът премахнал границата между двете Българии.
• След края на войната Шуменският 2 конен полк отделя за кадър на новосформиращите се:
3 конен полк /Пловдив/ 60 конника и 60 коня.
4 конен полк /Ямбол/ един ескадрон и 1/5 от имуществото си..
• На 15.09.1892г.полкът е предислоциран в гр. Лом и окончателно напуска гр.Шумен където е прекарал 11 години.
• През 1901г. 2 конен полк сформира самостоятелен дивизион, който е ядрото на бъдещия 10 конен полк.
• С Височайши указ №149 / 27.12.1906г. дивизионът се преименува в 10 конен полк и се предислоцира в гр. Шумен.
• През 1909г 2 ескадрон на 10 конен полк съпровожда Фердинант по улиците на Търново по случай годишнината от обявяването на Независимостта.

Изображение

Конницата е изживяла своето време, но ратният труд на предците ни не трябва да тъне в забрава. Затова припознахме сигнала на Шуменския конен полк за наш сигнал.

материала е придоставен от ОР полк. Н. Николов - Комитет "Крум Страшний"


Който желае да чуе сигнала и да го има в личен архив, то може да пише
на skype : icoooo313 ; na E mail xr100@abv.bg

Изображение

xr100
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Информация

Мнениеот xr100 » Съб Юни 21, 2008 7:55 pm

Днес 21. 06.2008г. Комитет "Крум Страшний" бе официално обявен за пратньор на СКАУТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ "МАДАРСКИ КОНИК"- ШУМЕН.
Крумовци са съочередители на това движение в град Шумен.
Младежта е нашето БЪДЕЩЕ!
Чрез съвместните ни дейности в региона - богат на исторически събития, скаутите ще разпространяват за проведените мероприятия в предстоящите скаутски лагери из света.
С голям интерес бяха посрещнати инициативите на комитета от ръковоството на ШУМЕНСКИТЕ СКАУТИ.

Комита от комитет "Крум Страшний"
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Нед Юни 22, 2008 6:29 am

Правилно сте се насочили към младото поколение. След нас трява да остане някой, който да изповядва ценностите на нашите организации. Иначе нацията ни ще се затрие.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Сбор на комитите!

Мнениеот xr100 » Вто Юни 24, 2008 7:25 am

На 25 юни 2008 г. ще се състои среща на комитите!
Начало: 18,00 часа!
Място е известно!
КАЗАХ!
xr100
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот Neno » Сря Юни 25, 2008 7:31 am

Христо, евала ти за писаното за Ивайло. Само с едно нещо не мога да се съглаля, че той е бил свинар и прост селянин както са писали злобните византийци. Според някои дългарски историци Ивайло е бил от благородно потекло, иначе няма откъде един обикновен селянин колкото и божии видения свише да е имал да владее военното изкуство за времето си. А Ивайло е доказал, че е бил велик пълководец. Години обучение са необходими, за да се овладее в тънкости тактиката и стратегията, взаимодействието между конница и пехота на бойното поле и т. н. Но мисля че да обеснявам това на един офицер точно аз не е редно. Също така във византийските хроники, той е известен и като марулята, но този прякор му е сложен от византийците, защото Ивайло е бил вегетарианец и богомил. ПАК КАЗВАМ ИВАЙЛО НЕ Е БИЛ СВИНАР, А Е БИЛ ВИСОКО ОБРАЗОВАН ЗА ВРЕМЕТО СИ БЛАГОРОДНИК И ВЕЛИК ПЪЛКОВОДЕЦ И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!
Neno
 
Мнения: 85
Регистриран на: Пон Окт 29, 2007 8:12 am
Местоположение: Сопот

Мнениеот goro » Сря Юни 25, 2008 8:34 am

Сигурно си много прав, защото от като свят светува можещите и образованите (знаещите) не са били много обичани. Традиционната човешка завист не е от вчера. Стремежът да се унизи този който притежава интелектуално превъзходство, е присъща черта на тези които нямат механизми за самоусъвършенстване.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот xr100 » Сря Юни 25, 2008 7:36 pm

Neno написа:................ ПАК КАЗВАМ ИВАЙЛО НЕ Е БИЛ СВИНАР, А Е БИЛ ВИСОКО ОБРАЗОВАН ЗА ВРЕМЕТО СИ БЛАГОРОДНИК И ВЕЛИК ПЪЛКОВОДЕЦ И ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!


Neno
Изображение
На 28.06 2008 год. в крепостта Овеч - Провадия;
Начало 20,30 часа
"Ивайло превзема крепоста Овеч"

Комитет "Крум Страшний" ще участва с тридесет човека в мероприятието!
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот Neno » Чет Юни 26, 2008 8:18 am

Браво на вас! Успех във възстановката. Пусни после снимки да видим как е минало.
Neno
 
Мнения: 85
Регистриран на: Пон Окт 29, 2007 8:12 am
Местоположение: Сопот

Мнениеот goro » Чет Юни 26, 2008 2:24 pm

Желаем успех!!! Духом сме с Вас и ви подкрепяме.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот xr100 » Пет Юни 27, 2008 11:34 am

Благодарим Ви за доверието НО.........!

Днес 27.06.сутринта при КАТАСТРОФА загива човек, които е от организациония комитет на мериприятието в Провадия.
БОГ ДА СЪХРАНИ ДУШИАТА МУ!
комитет "Крум Страшний" изказва своите съболезнования на близки, роднини и на всички граждани на Провадия!
ДА Е ВЕЧНА ПАМЕТТА !

Комитет "Крум Страшний" - Шумен

информацията е на Николай Христов - музей Провадия

Неприятно но информацията е потвърдена и от бюлетин на КАТ
..'Един човек е загинал, а друг e ранен при катастрофи през изминалото денонощие. Общо 28 пътно-транспортни произшествия са регистрирани през последните 24 часа, съобщават от КАТ-Варна."

ОБЯВЕН Е ТРАУР В ГРАД ПРОВАДИЯ И ТЪРЖЕСТВАТА СЕ ОТМЕНЯТ-
КМЕТ НА ГРАД ПРОВАДИЯ
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

СледващаНазад към АКТУАЛНИ ТЕМИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта