Познавам ли моята България?

Тук всеки може да публикува информация за мероприятия и инициативи, в които е участвал или сам е организирал, целящи популяризиране на България и съхраняване на българското.

Познавам ли моята България?

Мнениеот tasco » Съб Сеп 10, 2011 4:09 pm

В началото на 2010 г., при едно от посещенията ми в Клисура, споделих една моя идея свързана с 3D макетите на български забележителности, които Камея Дизайн отдавна произвежда. След кратко обсъждане и "разработка" на идеята, се роди играта-състезание "Познавам ли моята България?"
За първи път тя бе проведена на 02.03.2010 г. в ОУ "Христо Гр. Данов" в Клисура.
Защо точно там? Ами защото Калина Недкова бе тази, която прие присърце идеята и предложи да направим първата "проба" в училището, където тя преподава.
"Пробата" бе повече от успешна :-). До края на годината екипа на Камея Дизайн проведе още 4 състезания в Карлово, Момчиловци, Смолян и на яз. Копринка.

В началото на 2011 г. се сформира отделен екип, специално за организиране на състезанието. В следствие на това, до края на учебната година бяха проведени 15 състезания в цялата страна. Кулминацията бе на 01.06.2011 г., когато във ВИМ в София, се проведе националното състезание.
Аватар
tasco

Re: Познавам ли моята България?

Мнениеот tasco » Съб Сеп 10, 2011 4:14 pm

Какво представлява самото състезание?
„Познавам ли моята България?” е образователен проект, който цели да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България; да обогати познанията им и да повиши националното им самочувствие и любовта към Родината. В състезанието се използват 3D хартиени макети, които точно пресъздават значими исторически и природни обекти. А игрално поле е голяма карта на България.

Тазгодишната поредица от състезания стартира с нов регламент. В първи кръг всеки от отборите представи по интересен и атрактивен начин забележителност от родното си място.

Във втори кръг отборите мислено „пътуват” из България. Предварително са разработени четири маршрута, които обхващат 16 забележителности от нашата страна. Всеки отбор трябва да разпознае макетите на забележителностите от своя маршрут, да ги постави на точното им място върху географската карта и да разкаже най-характерното за тях. В края на пътуването си състезателите отговарят на въпроси, свързани с обектите.

В трети кръг участниците трябва да покажат съобразителност, наблюдателност, сръчност и разбира се, познания за българските забележителности. Всеки отбор получава общо 28 елемента – по 7 части от четири колажа на предварително определени обекти: Часовниковата кула в Трявна, Крумовият дворец в Плиска, Синагогата в София и фарът в Шабла. Състезателите трябва да подберат само онези елементи, които се отнасят за изтегления от тях обект, да ги подредят в рамка и така сглобения пъзел да поставят заедно с макета на обекта върху картата на България.

Знанията на учениците бяха оценяват от жури.
Аватар
tasco

Мнениеот tasco » Съб Сеп 10, 2011 4:16 pm

Който желае, може да види записи от всички проведени до момента състезания на този адрес:
http://vbox7.com/user:poznavam_bg
Аватар
tasco

Мнениеот tasco » Пет Окт 14, 2011 4:07 pm

На 15.11.2011 г. (събота) от 16:00 ч. в предаването "Облаче ле бяло" по телевизия СКАТ, ще разкажем за състезанието "Познавам ли моята България?". Ще покажем картата, макетите, пъзелите. Ще припомним какво се случи през втория сезон. Ще си поговорим за възможностите това състезание да се проведе и в българките училища извън страната ни.
По предварителна информация ще ни гледат много българи по цял свят. :-)

Моля, ако някой има роднини, приятели или познати извън България да им изпрати тази информация. Сигурен съм, че ще им е интересно :-)
Аватар
tasco

Мнениеот goro » Пон Окт 17, 2011 11:12 am

И не забравяй за нашата идея и ние да се включим в играта с живи манекени.
Аватар
goro
Site Admin

Мнениеот tasco » Вто Окт 18, 2011 8:58 am

Не съм забравил идеята. Но за момента първо трябва да се справя с намирането на финансиране. За съжаление на мен вече ми е много тежко да издържам състезанието :-(, а много искам да продължи да съществува :-). Затова сега наблягаме на популяризирането му и търсенето на съмишленици, които да подпомогнат финансово, за да може състезанието да стигне до колкото е възможно повече българчета :-).
След това ще обмислим отново идеята, за да пасне по-добре на регламента на състезанието. Мисля, че може да се получи нещо доста интересно за децата. :-)
Аватар
tasco

Мнениеот tasco » Вто Окт 18, 2011 9:04 am

А ето и линка с пълният запис на предаването:
Телевизия СКАТ - Познавам ли моята България? или Всичко започва от една игра...
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=4609&page=0

Не съм го гледал (не знам кога ще намеря време :-( ), но се надявам да сме успели да заинтригуваме българите и в чужбина и в България :-)

Скоро ще имаме още едно медийно включване, но още не знам точната дата на излъчване.
Аватар
tasco

Мнениеот evgeni » Пет Окт 28, 2011 6:57 pm

tasco, не тръгва клипа :?
Изображение
Аватар
evgeni

Мнениеот tasco » Съб Окт 29, 2011 4:26 am

Здравей evgeni,
Радвам се да те "чуя" и за интереса към линка :-)

За съжаление аз така и не намерих време да гледам предаването. Добре, че поне намерих време да участвам :-) :-) :mrgreen:
И добре, че ти си опитал да го гледаш, за да видя, че и при мен клипа също не тръгва от този линк. Явно този тип видео файл не тръгва на всеки браузър.
На същата страница долу в дясно има линк "изтегли". Малко подвеждащо са го направили, защото всъщност не се изтегля клипа а просто се плейва в нов прозорец. От него при мен работи.

Ето това е линка: http://www.skat.bg/videos/weeks/obla4e_11-10-15.wmv
Може направо от тук да се пусне.
Аватар
tasco

Мнениеот evgeni » Съб Окт 29, 2011 7:33 am

Само браво мога да кажа на възрожденското Ви дело !!

Защо възрожденско ли- защото носи точно тоя възрожденски съзидателен заряд.
За щастие, в нашата страна освен безчетните ялови поплювковци винаги е имало и хора , които без да вдигат много пушилка около себе си, действат всеки в своята област, и правят така че нещата да се случват и развиват.
Всеобщото схващане е че живеем в бездуховни времена. Въобще не е така- просто хората още не го знаят.

Малко емоционално пиша в момента, но нали сме в период на избори, и след задължителната порция помия в такива случаи , това видео ми дойде като мехлем.

техническа вметка:
Пробвах да видя клипа през "музила", "гугълхром", "експлорър" и "опера"
При мен върви само през "интернет експлорър"
Изображение
Аватар
evgeni

Мнениеот tasco » Съб Окт 29, 2011 8:29 am

Много благодаря за хубавите думи :-)
Дано повече хора оценят идеята и усилията, които полагаме, по подобен начин. Така има по-голям шанс състезанието да продължи да съществува и да се развие :-)

Малко и по:
evgeni написа:...техническа вметка:
Пробвах да видя клипа през "музила", "гугълхром", "експлорър" и "опера"
При мен върви само през "интернет експлорър"

Вероятната причина е, че всички останали браузъри, освен "интернет експлорър", нямат активирана приставка за възпроизвеждане на видео чрез Windows Media Plear. А "интернет експлорър" като продукт на Microsoft (Хем Микро, хем Софт ;-) :-) :mrgreen: ) си я има по подразбиране. Та затова предполагам е тръгнало само на него.
Аватар
tasco

Мнениеот tasco » Съб Окт 29, 2011 8:32 am

Ако и някой друг има желание да гледа предаването, а не може да го пусне от линковете по-горе, нека пише за да изискам записа от телевизията и да го обърна в друг формат. След това ще да го кача тук или на нашия сървър.
Аватар
tasco

Мнениеот goro » Съб Окт 29, 2011 9:11 pm

Успях да гледам предаването. Браво! Други думи нямам. Всеки.. ако направи дори и малко в тази посока.. ще се получи нещо голямо. Това ...което и ние проповядваме.
Аватар
goro
Site Admin

Мнениеот tasco » Съб Окт 29, 2011 9:36 pm

Благодаря ти Жоро. Радвам се, че предаването ти е харесало. :-)

Аз също мисля, че всички трябва да работим в тази посока. Кой с каквото и колкото може.
Това е нашата цел :-)
Аватар
tasco

Мнениеот tasco » Съб Окт 29, 2011 9:37 pm

Надявам се скоро да разбера кога ще се излъчи и записа на състезанието, който направихме за Нова Телевизия.
Аватар
tasco

Следваща

Назад към Какво още прави всеки от нас за съхраняване на българското?