За кореспонденция с Комитет "Крум Страшний"

Тук се публикува информация, свързана с дейността на комитет "Крум Страшний" гр. Шумен, с който НС "Единение" има подписан меморандум за сътрудничество

За кореспонденция с Комитет "Крум Страшний"

Мнениеот xr100 » Сря Сеп 03, 2008 7:42 am

Това е E maila на комитета!
krum_straschnii@abv.bg
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот xr100 » Пет Сеп 05, 2008 9:19 pm

Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

ЛЮБОПИТНО!

Мнениеот xr100 » Пет Сеп 12, 2008 7:16 am

Хан Крум решил да спаси лозята заради момъка Мавруд
Специалистите казват, че маврудът, който расте само в България, е най-старият сорт грозде, отглеждан още от античността. Името обаче е по-ново.
То се свързва с легенда от времето на хан Крум. Заради прекомерната употреба на вино владетелят забранил засаждането на нови лозя и повелил да се изкоренят старите.
Една нощ столицата била обхваната от паника. Един от лъвовете на хана избягал от клетката. На сутринта улиците били безлюдни. Без да подозира грозящата я опасност, красивата дъщеря на хана излязла на площада пред двореца. В този момент към нея се втурнал лъвът. Изневиделица се появил снажен момък, който победил звяра. Мълвата за подвига стигнала до хан Крум и той пожелал да узнае от майка му как е отгледала такъв безстрашен син. Майката упорствала и дълго отказвала да сподели тайната. Ханът обещал, че нищо лошо няма да стори на сина й Мавруд. Тогава майката признала, че е нарушила владетелската забрана и е запазила част от асмите в двора, от които приготвяла гъсто и силно червено вино. От него давала на сина. Впечатлен от разказа на майката и от подвига на сина й, Крум отменил заповедта си за изкореняване на лозята в държавата. И повелил сортът да се именува мавруд.
Изображение
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Пет Сеп 12, 2008 7:41 pm

А....аааааа, за туй като пиеш Мавруд ставаш по-смел и силен. А бе всичко си има обяснение... Благодаря за информацията, интересна е. Следващия път когато си видим ще пием по бутилка от елексира.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

6 декември

Мнениеот xr100 » Съб Дек 06, 2008 9:01 am

Традицията на дарителството в България

Изображение

Всеизвестно е, че българската памет, храм, език и изкуство са съхранили устоите на нашия етнос във времето и то благодарение на най-стародавните ни традиции-ктиторството и дарителството.
Даряването "на ползу роду болгарскому" е трайна черта на нашия народ. Държавата ни е родена, градена и просъществувала повече от тринадесет столетия благодарение на щедрите дарения, на предоставените с готовност парични и материални средства, на художествените и историческите ценности, архиви и документи.
Изображение
Дарители са били царе и боляри, търговци и занаятчии, орачи и овчари, зидари и резбари, оставили лептата си върху църковния дискос, предали я на училищните настоятелства за въздигане, за изографисване на църкви и манастири, на школа и университети, на крепости, пътища и мостове.

Така, преди хиляда години, е възникнал Рилският манастир и няколко пъти възстановяван, се превърна в живо огнище на българския дух, култура и книжнина. Църквите в Бояна и Земенският манастир са едни от най-старите оцелели сгради-дарения у нас, в притворите, на които са изписани образите на ктиторите (на дарителите) им.и върху техните стени и олтари стоят словата: "Основателите, настоятелите и дарителите на този свят храм да помене Господ Бог в Царството Си".

Дарителството се превръща във всенародно движение в първата половина на XIX век и осигурява Националното българско възраждане. С дарени средства се строят и се поддържат стотици училища, читалища, църкви и манастири, издават се учебници, вестници и списания. Васил Априлов, д-р Петър Берон, Маринчо Бенли, братята Евлоги и Христо Георгиеви и десетки като тях са измежду най-щедрите дарители за развитието на народното просвещение. Силен нов изблик на щедрост у българина изригва след Освобождението от турско владичество, когато, с дарени средства, се строят Софийският университет, Народният театър, храм-паметникът "Св. Александър Невски", Духовната Семинария, много военни паметници.
Изображение
Съществувало столетия, дарителството придобива всенароден характер особено по време на 1300-годишния юбилей на Българската държава. Тогава възниква и Национален дарителски фонд "13 века България", който е овластен да приема и управлява дарени и завещани средства, вещи и имоти. Възникнали на обществени начала, Фондът припознава свои поделения и в областите и общините. Основната цел е с дарените средства да се подпомагат дейности в областта на културата, просветата, здравеопазването, социалните грижи и спорта.
През последните години в обществото ни се появиха клубове и организации и Фондация "Помощ за благотворителността в България", поощряващи корпоративното дарителство като Български дарителски форум и Клубът на корпоративните дарители, които се стремят към утвърждаване и популяризиране на отговорното корпоративно дарителство. Появиха се и редица изследвания за ролята на бизнеса и насърчаване на фирмената благотворителност. Според тях, Корпоративното дарителство се превръща в знак за осъзнатата активна позиция на компаниите по отношение на промените, случващи се в обществото. Но и според тях Бизнесът е активен, но и не съвсем ефективен дарител. Повечето от компаниите откликват на лични молби и нямат дългосрочна стратегия за благотворителност.
Изображение
Kомитет "Крум Страшний"
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Съб Дек 06, 2008 11:05 am

Аз си мисля, че дарителството има и друго измерение. Това което ние вършим също е в "полза роду". Ние влагаме време, интелект, средства, енергия и се стремим да възкресим това, което поколенията не трябва да забравят и трябва да намират опора в нашата история за да са горди. Нищо, че сега самочувствието ни е смазано от кризи, некадърно управление, злоба, завист и алчност. Щом оцеляваме и намираме начин да даряваме част от себе си на обществото и то да ни аплодира по различен, макар и скромен начин, значи сме силни.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот goro » Сря Дек 24, 2008 10:03 am

От името на ръководството на Национален съюз "Единение" пожелавам на нашите приятели от комитет "КРУМ СТРАШНИЙ" много здраве и творчески успехи. Весело честване на Коледа и посрещане на Нова година.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот goro » Чет Дек 25, 2008 2:22 pm

Честито Роджество Христово. Поздрави за именния ден на моя добър приятел Христо Драгозов.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София
Назад към Комитет "Крум Страшний"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron