Предстоящи и проведени мероприятия

Тук се публикува информация, свързана с дейността на комитет "Крум Страшний" гр. Шумен, с който НС "Единение" има подписан меморандум за сътрудничество

Предстоящи и проведени мероприятия

Мнениеот goro » Сря Сеп 03, 2008 6:11 am

Изведох темата в главната страница, тъй като е по-удобна за намиране. Освен това считам, че заслужава достойно място сред главните теми във форума.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот xr100 » Сря Сеп 03, 2008 7:48 am

Комитет "Крум Страшний" изказват своята огромна благодарност на форум на НС"Единение". И както обичаме да казваме!
БЪЛГАРИЯ В СЪРЦАТА НИ!
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот xr100 » Чет Сеп 04, 2008 6:38 pm

Обявяване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия (Южна България) на 6 септември 1885 г. в "Дебелата курия" (Дъбовата гора) край село Мараш, Шуменско.
През втората половина на август 1885 г. тайната и явна подготовка на Съединението, от страна на организаторите в Пловдив е към своя край. Но успехът на святото дело зависи от това дали в последният момент княз Александър Батенберг ще се съгласи да го оглави. По това време по покана на Франц Йосив II, той присуства на маневрите на Австро-Унгарската войска в Пилзен. На 9 август се завръща от Виена, но не отива в София, а през Русе слиза на гара Каспичан, откъдето, както предните години кортежа го откарва направо в Шуменския военен лагер, в "Дебелата курия" (вековна дъбова гора) край село Мараш, където се провеждат летните маневри на войските от Североизточна България. Преди него в лагера са пристигнали военният министър, генерал Кантакузин, министър-председателя Петко Каравелов, военни аташета от съседните страни, както и военните ташета в Цариград на Англия и Франция, редица чуждестранни журналисти. По лично разпореждане на княза заедно с кортежа от Каспичан в лагера пристигат Димитър Куртев и Манол Георгиев, участници в движението за Съединени от Сливенското опълченско дружество, чиито почитен председател е самият княз Александър.
Още на следващия ден той ги приема в своята палатка, в близост до която е подвижната му църква. В разговора, който се прoвежда пратениците от Сливен го убеждават, че до един месец Съединението ще бъде осъществено, при положение, че той вземе под височайшото си покровителство това народно дело. Князът макар и уклончиво заявява, че щом народът от двете Българи искренно желае това, то той дори и да бъде първата жертва на народното дело ще приеме да го покровителства. За двамата сливенци това е достатъчно основание да изпратят телеграма до Захари Стоянов в Пловдив, която гласи: "Вълна пазарихме повече, отколкото очаквахме. Щом поискате, керваните ще тръгнат. Пригответе място, където да се стовари. Манол".
Тактическите учения, съпроводени с бойни стрелби, продължават и преминават при голям успех. Князът лично наблюдава и се убеждава, че неговата войска е в отлично състояние във всяко отношение. На 29 август маневрите приключват. Дори и чужденците открито изказват задоволството си от високата подготовка на българската войска. Обстановката в лагера е бодра. В такава атмосфера, на следващия ден 30 август княз Александър приема в лагерната си палатка официална делегация "БТЦРК" в Пловдив, майор Сава Муткуров и Димитър Ризов. Те са упълномощени от комитета заедно с княза да направят последни уточнения по плана за извършване на съединението. Сравнен с разговора със сливенци, разговора, който се води сега, е изключително сериозен и отговорен. Муткуров и Ризов докладват, че целия пловдивски гарнизон е включен в заговора за Съединението, което ще бъде осъществено, ако веднага след провъзгласяването му князът се съгласи да влезе в Източна Румелия начело на своята войска.
Княз Александър се колебае, но не в използване на войската си, а в неблагоприятното според него международно положение. Той напомня казаното му в Пилзен от руския министър на външните работи, че "имераторското правителство ще държи вас отговорен, ако е Румелия стане някакъв опит за съединението на двете Българии". На това Ризов дава обяснение, че Русия не е против самото Съединение, а е против този акт да бъде извършен под княжеския скиптър. И по-нататък, че един български княз, който е загубил подкрепата на Русия, седи на престол, на който единия крак е счупен и да се заздрави този престол, трябва да се поправи счупеният крак. А това може да стане само с народната любов, която княза ще има, ако се съгласи да вземе участие в Съединението, което му гарантира оставането на българския престол. В противен случай комитета ще провъзгласи Съединението и без съгласието на княза. Нещо повече, комитета ще бъде принуден да се обърне към руския цар, за да поиска княз, в чието име да се привъзгласи Съединението.
Мъчителен разговор, но от него ставя ясно, че Съединението е необратим процес, който ще се осъществи много скоро. Същия ден 30 август (именния ден на княза), завършилите маневри се ознаменуват с парад на войските, участвали в ученията. Князът изказва своята височайша благодарност на господа офицерите и нисшите чинове, произвежда в по-горно звание руски и български офицери, награждава проявилите се "в боя". Но тази година особенно важно е едно друго негово действие: Стигнал до съдбовното решение да оглави Съединението, още в лагера нарежда запасните войници, участвали в Шуменските маневри да не се разпускат. По този начин от своя страна княжество България осигурява военната защита на Съединението. Освен това на 2 септември майор Николаев свиква запасните войници от южна България "на обучение", като заявява, че с всички свои дружини в областта застава на страната на Съединението.
При потеглянето си с войските от "Дебелата курия" край село Мараш княз Александър Батенберг обявява на всички, за съгласието му да се съединят Източна Румелия и Княжество България - 6 септември 1885 г. - Съединението вече е факт.
Съединението трябва да се защити, и Батенберг повежда войските към Пловдив. На 9 септемри 1885 г. съпроводен от 2-и конен Шуменски полк княз Александър Батенберг влиза в Пловдив като княз на Северна и Южна България.

На 6 Септември 2005 г. е открита паметна плоча на мястото, където преди 120 годишни е обявявено Съединението от княз Александър Батенберг.

Изображение
Изображение
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот xr100 » Съб Сеп 06, 2008 7:09 pm

Днес Комитет Крум Страшний почете празника в Дъбовата гора край село Мараш с пресъздаване на исторически моменти от тогавашни събития.
При Батенберг идват Сава Моткуров и Димитър Ризов където говорят за военна защита на Съединението.
Снимки ще има по късно:
Изображение
xr100
p.p. Днес официално в Пловдив се каза за замисъла на Съединението че е започнало от село Мараш -Шуменско

http://news.bpost.bg/story-read-17596.php
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна xr100 на Сря Сеп 10, 2008 7:54 am, променена общо 1 път
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Пон Сеп 08, 2008 9:20 am

Сърдечни поздрави за възстановката от членовете на "Единение". За съжаление събитията са толкова разпръснати из страната, че не позволи да бъдем заедно, но мисля разбирате нашата морална покрепа, както и ние отбелязахме вашето символично присъствие и пихме по едно за ваше здраве.
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот xr100 » Вто Сеп 09, 2008 6:53 am

goro написа:Сърдечни поздрави за възстановката от членовете на "Единение". За съжаление събитията са толкова разпръснати из страната, че не позволи да бъдем заедно, но мисля разбирате нашата морална покрепа, както и ние отбелязахме вашето символично присъствие и пихме по едно за ваше здраве.

Благодарим Ви!- :)
Информирам желаещите, които искат да учасват в мероприятието в Провадия, следното:
На 11. 09.2008 год. в 17,30 часа зад библиотеката в центъра на града ШУМЕН, по точно на паркинга ще има автобус, който ще откара участниците в Провадия за тренировка. Тези, които искат да останат в Провадия има създадени условия за изграждане на палатков лагер а реквизита ще бъде прибран в музея на Провадия. На 12.09. е мероприятието, вечерта от 19,00 часа.
п.п Средновековни одежди и снаражение за участниците!
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Овеч

Мнениеот xr100 » Съб Сеп 13, 2008 6:06 pm

На 12.09. 2008 год. Крепост Овеч

Изображение
Изображение
Изображение
Това са само първите снимки.
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот xr100 » Нед Сеп 14, 2008 9:40 am

Още малко от тренировката
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
а самото мероприятие бе на вечерна светлина и огньове но тогава фотографите имаха проблеми.
Изображение
Изображение
Изображение

Ще има още снимки и повод за критики от други форуми. Нека да има критики - така се ражда истината.
Чигот се представят както винаги, отлично!
xr100
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Пон Сеп 15, 2008 6:46 am

Не се притеснявай от критиките. Ако са добронамерени, то си личи. Ако са злонамерени, радвай се, защото сигурно има защо!!!
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот xr100 » Пон Сеп 15, 2008 1:42 pm

Изображение
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

22 септември

Мнениеот xr100 » Чет Сеп 18, 2008 6:36 am

22 септември 1908 год.

На 19. 09. 2008 г. пред млади последователи на комитета ще се разкаже за знаменателното събитие.

Комитет ' Крум Страшний" ще ознаменува събирие което се състояло преди 100 години. Това решение се взе на поредната комитетска сбирка.
Изображение

http://www.vbox7.com/play:5e80da5f
Изображение


Това четем с днешния брой на вестник "Шуменска заря"Изпяха "На многая лета" за независимостта на България2008/09/20 | Категория репортер


В къща музей "П. Волов" с жива картина беше пресъздаден актът на обявяване на българската независимост с манифест от княз Фердинанд

Пламен ГЕОРГИЕВ

"Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословията на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! 22 септемврий 1908 година." Това беше част от прочетения вчера манифест от инж. Христо Драгозов, който се превъплъти в образа на княз Фердинанд Първи Български. Заедно с него и други членове на шуменския родолюбив комитет "Крум Страшний" участваха във възстановката на паметното събитие отпреди един век. Инж. Дарин Дончев влезе в ролята на министър-председателя Александър Малинов, инж. Марин Казаков беше генерал от пехотата на българската армия, учителят по история Явор Якимов беше с расото на великотърновския митрополит, други бяха облечени във военни и хайдушки дрехи. Показателно е, че автентичното облекло на всички беше заимствано по запазена старинна снимка от 22 септември 1908 г.

Живата картина вчера беше представена в двора на къща музей "Панайот Волов" пред ученици от Второ основно училище "Д-р Петър Берон" и много граждани. Във възстановката участваха също фолклорната група "Есенни листа" към народно читалище "Пробуда" със секретар Златина Петрова и деца от скаутския клуб "Мадарски конник" в Шумен.

"Сега, когато сме член на Европейския съюз, нашата държава има самочувствието да отбележи 100-годишнината от своята независимост" - подчерта в приветствието си уредникът на къща музей "П. Волов" Милена Андреева. "Актът на обявяване на независимостта ни е най-големият дипломатически успех на младата българска държава. Дотогава България е била васална държава към Османската империя" - сподели пред своите ученици и учителят по история Явор Якимов. Участниците в живата картина бяха посрещнати, по стар народен обичай, с хляб и сол. След прочитането на манифеста всички викнаха: "Да живей България! Бог е с нас!" На фона на изпълнението на песенния благослов "На многая лета" децата от Второ основно училище запалиха свещите си. "Бъдете достойни българи, за да градите славната ни родина! Помнете, че преди 100 години България е обявена за независима държава!" - с тези думи инж. Христо Драгозов (в ролята на княз Фердинанд) се обърна към четвъртокласниците от училището. А скаутите от клуб "Мадарски конник" почерпиха децата с безалкохолни напитки.


Пълният текст четете в печатното издание
Последна промяна xr100 на Съб Сеп 20, 2008 6:15 am, променена общо 2 пъти
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Днес

Мнениеот xr100 » Пет Сеп 19, 2008 4:42 pm

http://shum.bg/index.php?item=24674
http://www.vbox7.com/play:2eb4ee5e

Изображение
Изображение
Изображение

МАНИФЕСТ НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ

"По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна.

Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.
Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.
Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи (вериги — бел. съст.), с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.
Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България — свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!"
22 септемврий 1908 год.
Фердинанд I


Изображение
Изображение
xr100
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

Мнениеот goro » Съб Сеп 20, 2008 7:03 pm

Без да сме се наговаряли предварително, както подозират накои, ние направихме едно и също добро дело. Това говори много за нашите общи идеи. Ние също направихме живата картина по инициатива на училище Вл. Заимов от Сопот, с което предстои да сключим догово за сътрудничество. Радвам се, че сред участниците в Сопот имаше две щастливи момчета-ученици от училището, които се надяваме да се влеят в нашите редици.
Поздравяваме ви приятели с поредната възстановка!
Аватар
goro
Site Admin
 
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Окт 19, 2007 5:50 pm
Местоположение: София

Мнениеот xr100 » Пон Сеп 22, 2008 6:30 am

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!!!
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

ВЪЗРОЖДЕНСКО ШКОЛО И „ИСПИТАНИЕ” ЩЕ ПРАВЯТ В СЕЛО ДИБИЧ

Мнениеот xr100 » Вто Окт 28, 2008 11:13 pm

ПРАЗНИК НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИTE!

Кметството на с.Дибич и родолюбив комитет „Крум Страшний” - Шумен, съвместно с Народно читалище „Развитие” и Основно училище "Никола Вапцаров" -с.Дибич, организарат на 30.10.2008 г. от 18 часа честване Деня на българските народни будители-1 ноември. Празникът ще започне със шествие от местния православен храм „Света Троица” до читалище „Развитие”, където ще се проведе въстановка на тържесвен изпит на ученици, така, както е било по времето на нашето Възраждане. Живата картина, която ще възпроизведат родолюбците от комитета и учениците от пети до седми клас на учителя по история Явор Якимов, ще носи духа на първото „Всеобщо испитание на Шуменското взаимоучително славено-българско училище, станало в Шумен на 1846 лето, август 11-ий”. Под това заглавие пише и разказва за него самият организатор на това голямо събитие- Стефан поп Николов Изворски. Този забравен възрожденец и учител на Васил Друмев и Добри Войников е обучил стотици шуменчета по време на своето пребиваване в града ни през периодите -1841-1842 и 1845-1847 г. За бележития котленец, се знае, че точно в Шумен той става основоположник на редица начала - българския школски театър и общоградските училищни изпити. Неговото име е здраво свързано с града ни и образователното дело-по негово настояване е построено здание за взаимното училище през 1845 г. и открито класното училище през 1846 г.,Учителят- поет дава принос за полагане основите на девическото образование в Шумен и началото на ученическия театър. Той, като един от най-образованите българи и духовни лица е бил четец в шуменската църква „Свето Вознесение Господне” и сътрудник на първите наши периодични издания като „Любословие”, където разказва за „ревностното разпаление” на шуменци към знанието и науката. Именно духът на оригиналния разказ на Стефан Изворски, произведенията и делата на шуменските будители и негови последователи-Сава Доброплодни, Добри Войников, Илия Блъсков са вдъхновили организаторите на празника в село Дибич, подготвен по сценарий на творческия екип на РК „Крум Страшний”.

p.p.
Снимки след мероприятието
Аватар
xr100
 
Мнения: 155
Регистриран на: Вто Дек 25, 2007 4:23 pm

СледващаНазад към Комитет "Крум Страшний"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron